Wanneer uw werknemer langdurig ziek is of wanneer er in het begin van de verzuimperiode geen zicht is op herstel, dan kan het noodzakelijk zijn de re-integratiemogelijkheden van de werknemer grondig te onderzoeken. De inzet van een arbeidsdeskundig onderzoek kan hiervoor het aangewezen hulpmiddel zijn. De inzet van een arbeidsdeskundige zorgt er voor dat u een objectief (onpartijdig) antwoord krijgt op re-integratievraagstukken. 

 

Middels een arbeidsdeskundig onderzoek wordt de belastbaarheid van de werknemer gewogen met de arbeidsbelasting in het werk. Hierbij wordt het eigen werk van de werknemer, alsmede ander werk binnen de eigen organisatie, onderzocht. Mocht dit werk niet passend blijken, dan wordt ook onderzocht of het passend te maken is door bijvoorbeeld een organisatorische aanpassing of voorziening. Tot slot wordt er bekeken of er theoretische gezien mogelijkheden op de arbeidsmarkt om de werknemer naar passend werk te begeleiden buiten de eigen organisatie (spoor 2). 

 

Wanneer moet ik een arbeidsdeskundig onderzoek uit laten voeren?

In de Wet verbetering poortwachter worden eisen gesteld t.a.v. de re-integratie. Rond het einde van de eerste ziektejaar wordt er van de werkgever verwacht dat zij de re-integratiekoers her-evalueren. Het UWV hecht hierbij veel waarde aan een arbeidsdeskundig onderzoek, omdat hierin inzichtelijk gemaakt wordt welke re-integratiemogelijkheden er zijn. Mocht de werknemer bijvoorbeeld na een jaar ziekte nog niet volledig gere-integreerd zijn in het eigen werk, dan wordt er volgens de Wet Verbetering Poortwachter verwacht dat er. o.a. onderzocht wordt of het eigen werk wel passend is. Wellicht zou volledige re-integratie in ander werk binnen de eigen organisatie bijvoorbeeld wel mogelijk zijn. Middels een arbeidsdeskundig onderzoek worden dergelijke vragen onderzocht en onderbouwd. Door dit grondig en op tijd te laten onderzoeken, kunt u tijdig de koers bijstellen van de re-integratie, en daarmee een eventuele loonsanctie voorkomen. 

 

Wij adviseren om tussen de 42e en 52e week een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten.  Mocht er al eerder in het eerste ziektejaar geen zicht zijn op volledige hervatting in het eigen werk (maar er zijn wel functionele mogelijkheden), dan is het mogelijk aan te bevelen om dit onderzoek al eerder uit te laten voeren. Mocht u hierover even willen sparren of het voor u zinvol is om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten, neem dan even contact met ons op. 

 

Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek eruit?

Voorafgaand aan het gesprek zullen er gegevens opgevraagd worden, waaronder een functieomschrijving, functionele mogelijkhedenlijst / inzetbaarheidsprofiel en een omschrijving organisatiestructuur. Gezamenlijk zal er een afspraak ingepland worden. De arbeidsdeskundige komt langs op de werklocatie en zal eerst een gesprek aangaan met de werkgever (ca 60 minuten). Eventueel kan hierbij sprake zijn van een werkplekonderzoek. Daarna vindt er een gesprek plaats met de werknemer (ca 60 minuten).  Tot slot wordt het onderzoek met een gezamenlijk gesprek afgesloten (ca 30 minuten). De bevindingen van de arbeidsdeskundige zullen verwerkt worden in een rapportage. Wij streven er naar om deze op zeer korte termijn te leveren.

 

Werkwijzer Poortwachter
PDF – 494,6 KB 48 downloads